Bitlis’e havalimanı geliyor

1998 yılında gündeme gelen, 19 yıllık süre zarfında yatırımına başlanmamış Bitlis-Tatvan Havalimanı projesi Ulaştırma Bakanlığı’nın girişimiyle tekrar gündemde.
1998 yılında ortaya atılan ve Bitlislilerin umutla beklediği Bitlis-Tatvan Havalimanı’nın ÇED süreci Ulaştırma Bakanlığı’nın proje sahipliğinde yeniden başlatıldı. 3300 dönümlük arazi üzerine yapılması planlanan projede eski ÇED raporunda 2500×30 m olan pist uzunluğu 3000×45 m olarak değiştirilirken, projenin maliyeti 430.000.000 TL olarak belirlendi.
Ekonomik ömrü 40 yıl olarak öngörülen havalimanının inşaat aşamasında 300, işletme aşamasında ise 500 kişinin çalışması planlanırken günlük yolcu kapasitesinin 2 bin civarında olması tahmin ediliyor. Bitlis il merkezine 26 km, Tatvan ilçe merkezine 9 km mesafede bulunacak olan havalimanının projesinde 3000×45 m pist, 300×120 m boyutlarında bir adet apron 265×24 m boyutlarında bir adet taksi yolu yapılması planlanıyor. Ayrıca iç ve dış hatlar terminal binaları ve havalimanı için gerekli diğer tüm üst yapı tesislerinin yapılması proje kapsamında yer alıyor.
Hayata geçmesi planlanan projeyle birlikte özellikle turizm, lojistik, tarım ve gıda sektörlerle ilin büyük ölçüde önem kazanacağı düşünülüyor. Yapılacak havalimanının yolcu potansiyelinin yalnızca yerli nüfus ile değil Tatvan ilçesinin Doğu Anadolu Tur güzergahı üzerinde bulunması, kentteki önemli ekonomik faaliyetlerden, askeri tesislerdeki görevli ve ziyaretçilerden, kara yolu, demir yolu ve Van Gölü ulaşımının kırılma noktasından olmasından ve çevredeki turizm gibi faktörlerden dolayı yüksek yolcu potansiyeline sahip olması öngörülüyor. Tatvan’a yapılacak havalimanıyla Devlet Demir Yolları’na ait yük vagonlarının bir kısmının hava yolu taşımacılığıyla aktarılacağı hedeflenirken, hayatı geçirilecek projeyle bölgedeki madenlerin aktif olarak işletilmesi ve üretilen ham madde ya da malların taşımacılığında kolaylık sağlanılacağı düşünülüyor.